Веб квест для 9 класу

 

Перший етап. Література

На перший погляд, може здатися що математика – це суха і нецікава наука. А як щодо поєднання математики та літератури? 

 

Які тільки прекрасні поезії подарували людству Тарас Шевченко, Олександр Пушкін, Сергій Єсенін та багато-багато інших поетів! Їхні твори перекладено багатьма мовами світу, навіть мовою математики.

 

У 2000 році з’явився новий вид поезії – цифрові вірші. Вони мають особливе звучання, ритм і своєрідну енергетику. Цифрові вірші ближчі до музики: там немає слів і готових образів, зате є де “розгулятись” уяві. Використовуючи деякі математичні дані, дають можливість читачеві самому подумати над заданим питанням. Книга відкриває свої таємниці тільки тій людині, яка вміє читати між рядками.

Прочитайте наступний цифровий шедевр та спробуйте відгадати, вірші якого поета в ньому зашифровані.

17 20 48

140 10 01

126 138

140 3 501

Відгадали? Ні? Тоді я вам допоможу.

Це знамениті рядки Олександра Пушкіна з листа Тетяни Євгенію Онєгіну:

«Я к вам пишу — чего же боле?

Что я могу еще сказать?

Теперь, я знаю, в вашей воле

Меня презреньем наказать…»

Цікаво? Спробуй відповісти ще на ряд схожих запитань, перейшовши за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1cGZrHs-GTo7CYD0tS5uJoB8tFXoCTVtxVnb3N_jg8uI/edit

Другий етап. Хореографія.

Математика і танець, на перший погляд - це дисципліни, які не перетинаються між собою. Але якщо зазирнути глибше, то побачимо,що і математиці є місце в танці.

У Німеччині функціонує мережа шкіл з інновативною методикою викладання - KreativitätsSchule. Математику тут викладають за допомогою танцю.

Тому наступного разу, коли у вас виникне бажання підвестись і почати танцювати під музику, пам'ятайте, що ці приємні ритмічні візерунки, розмір, гармонія й мелодія насправді – утілення математичних виразів.А коли вже математик танцює, то він це робить весело та з вогником

 Американський хореограф Вільям Форсайт створив танцювальну техніку, яку назвав “Геометрія танцю”, або “Технологія імпровізації”. Працюючи в цій техніці, танцюрист малює в повітрі уявні геометричні фігури, а потім протягує свої кінцівки через цю складну і невидиму геометрію. Вийшло новий цікавий напрямок в сучасному танці.

Потанцюємо? Заходь за посиланням, та виконуй завдання!

https://docs.google.com/forms/d/16IgmjnRoF1_gd2K3YHW1-fTlbF4vJd7r6hyVD0faO8w/edit


Третій етап.Скульптура

Математика - надзвичайно корисний інструмент, завдяки якому і існують всі сучасні технології. Але не будемо забувати також і про те, що математика буває прекрасна. Наприклад, спіраль: прості математичні спіралі входять в композиційну структуру безлічі картин і скульптур. Згадаймо хоча б знамениту спіраль Фібоначчі, яка незримо існує в багатьох творах.

Абель Закарі (Abel Zachary), будучи затятим фанатом математики і скульптури, всюди бачить точні математичні фігури. Створює їх буквально з усього, що його оточує: скріпки, зубочистки, карти.


Один з подібних видів мистецтва, що тісно дружить з математикою, є усім відоме мистецтво оріґамі. До речі, майже кожен з нас десь і колись складав щось з паперу, можливо навіть не підозрюючи, що займається в цей час древнім мистецтвом. Метою цього мистецтва є створення витворів шляхом використання схем геометричних згинів та складок. В оріґамі використовується невелика кількість різних згинів, але вони можуть бути скомбіновані багатьма способами й утворювати навіть дуже складні фігури.

Виявляється кожен із нас може бути скульптором, якщо хоч трохи дружить з математикою. То ж давайте спробуємо.

Використовуючи підручні матеріали створіть власну “скульптуру” та надішліть її фото разом з вами!

Фото завантажте, перейшовши за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/1fRvp73VbTA7kYXblmyOF6hJxXzUV81iDCH3oKQ0Dd5I/edit


Четвертий етап. Музика.

З давніх  пір до нас дійшов афоризм, що математика і музика – сестри. Що може бути спільного між наукою, що користується строгими логічними доведеннями і музикою – одним з прекрасніших мистецтв?

 Починаючи зі складних фуг Баха до чудових пісень сучасних виконавців музика й математика неминуче перетинаються.

 Ви не повірите, але дослідження показали, що деякі музичні твори стають більш популярними й дуже поширеними виключно завдяки своїй “математичній” структурі.

Перейдіть  за апросиланням та виконайте кілька завдань.

https://docs.google.com/forms/d/1GbwdYSmt9ASpf9lZaQnm71ucaXXQAUT5GTFygBZRI8s/edit

П"ятий етап

Жоден з видів мистецтв так тісно не пов'язаний з геометрією як архітектура.

Архітектурні твори живуть у просторі, є його частиною, вписуючись в певні геометричні форми. Крім того, вони складаються з окремих деталей, кожна з яких також будується на базі певного геометричного тіла. Часто геометричні форми є комбінаціями різних геометричних тіл.

Відкинемо зайве, заходимо за посиланням та виконуємо завдання:

https://docs.google.com/forms/d/1tS8GOiisNwi4PiUfo4hD6H7QYuPcKeAVTgNKmTHSqXI/edit.

 Удачі !!!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

На допомогу вчителеві: 5 практичних порад, як провести дослідну роботу в умовах дистанційного навчання

Типовий перелік засобів навчання та обладнання (засоби навчання та обладнання)

Переліки рекомендованої літератури